EHBO voor de hond

Ook voor de hond is er een 'eerste hulp bij ongelukken'. Een gezonde hond staat met alle vier de poten recht op de grond, heeft een opgeheven kop en een rechte rug.

De hond heeft een gezonde vacht en eet en drinkt gewoon. De neus is vochtig en de hond urineert regelmatig en poept ongeveer twee keer per dag. Soms zit ook bij een hond een ongeluk in een klein hoekje. Soms merkt u het bij een hond niet altijd gelijk als er iets is. Als de eigenaar de hond goed kent, dan zal de eigenaar kleine veranderingen sneller waarnemen. 

Mocht u het niet vertrouwen en de hond gedraagt zich anders dan normaal. Eet of drinkt meer. Dan is het toch een reden om verder te kijken. Schakel in die gevallen altijd de dierenarts even in.

Hulpverlenende instanties

Bij noodgevallen zou u de hulpverlenende instanties in moeten schakelen:
- Politie: bij verkeersongelukken.
- Brandweer: om dieren uit moeilijk te bereiken locaties te helpen.
- Amivedi: om de eigenaar van vermiste dieren op te sporen.
- NDG: Om de eigenaar van vermiste dieren op te sporen via het chipnummer.
- Dierenartspraktijken in de regio: Niet alle dierenartspraktijken hebben spoeduren. In regio Drechtsteden en Rotterdam kunt u Dierenkliniek Ridderkerk bellen, de dierenkliniek zit  in Ridderkerk Hoofdvestiging, IJsselmonde, Bolnes, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht. Het telefoonnummer 085 2731919.

Spar

Als er echt spoedeisende hulp nodig is, dan is het genoodzaakt om gelijk contact op te nemen met de bovengenoemde instanties. U kunt het beste een snelle anamnese doen van de ernst van de situatie door middel van het SPAR-schema, zodat de dierenarts een inschatting kan maken wat er met het dier zou kunnen zijn en indien nodig al voorbereidingen kan treffen voordat u arriveert met het gewonde dier.
Spar staat voor:
- Slijmvliezen
- Pols
- Ademhaling
- Reflexen

Slijmvliezen

Het slijmvlies hoort roze te zijn. Dit kunt u controleren door het onderste ooglid naar beneden te trekken of door te kijken naar het tandvlees.
Is het tandvlees geel, dan zou het kunnen betekenen dat de hond een leveraandoening heeft, bijvoorbeeld geelzucht of hepatitis.
Is het tandvlees rood, dan zou het kunnen zijn dat het ontstoken is en rode plekken veroorzaakt. Als de tong ook rood kleurt dan kan er sprake zijn van een koolmonoxidevergiftiging.
Is het tandvlees blauw, dat duidt dit op zuurstoftekort. Er kan iets vastzitten in de luchtpijp.
Is het tandvlees wit, dan kan het beteken dat er te weinig bloed in de aderen zit, oorzaak is dan vaak een uitwendige of inwendige bloeding.

Pols

De pols moet een gelijkmatige frequentie hebben. dit kunt u het beste controleren bij de liesslagader of de halsslagader. Achter de ellebogen bij de borstkas waar het hart bevindt kunt u ook de pols voelen. Bij kleine honden is dit ongeveer 120 per minuut, bij grotere honden is dit ongeveer 60 per minuut.

Ademhaling

Net als bij de pols moet ook bij de ademhaling een gelijkmatige frequentie zijn. Een gezonde hond ademt tussen de tien en dertig keer per minuut. De ademhaling is heel simpel te voelen of zelfs te zien. Mocht dit niet het geval zijn, houd dan een plukje watten voor de neus van de hond om te zien of de hond ademt.

Reflexen

Er zijn veel meer reflexen, wij beschrijven de vier belangrijkste:
Dreigreflex: Door een snelle beweging met uw vinger langs de oogbol van de hond, zal het oog moeten gaan knipperen.
Ooglidreflex: Met het aantikken tegen de oogleden zal het knipperen van de ogen moet stimuleren.
Pupilreflex: U kunt met een zaklamp in het oog schijnen om te kijken of de pupil verkleint.
Hoestreflex: U kunt zachtjes in de keel van de hond knijpen, hierdoor zou de hond moeten hoesten of slikken.

[kiwi-social-bar]